Interviewserie werkgevers: Lumission

Lumission kiest voor constante kwaliteit

Lumission ontwikkelt en produceert ledverlichting voor de professionele markt. Het Haarlemse bedrijf is elf jaar geleden ontstaan uit Lumiance waar mede-oprichter Erik Ploem jarenlang heeft gewerkt. De directeur Research & Development: “We ontwikkelen en produceren een groot deel van onze producten zelf. De productie gebeurt in Azië waar de armaturen – de draagconstructie voor de lichtbron – voor driekwart ook worden gemonteerd. Hier in Haarlem monteren we het halffabricaat af naar de wensen van de klant. En dat gebeurt onder meer door assemblagemedewerkers die bij ons zijn gedetacheerd via Spaarne Werkt.”

Win-win
“Om snel uit te kunnen leveren aan klanten, kiezen we bij Lumission voor assemblage in huis. Bij Lumiance hadden we al ervaring met sociale werkvoorziening dus de stap naar Spaarne Werkt Detacheren was logisch. Dat levert een win-winsituatie op. De collega’s die via Spaarne Werkt Detacheren bij ons werken zijn goed in het leveren van een constante kwaliteit bij eenvoudigere werkzaamheden. En kwaliteit gaat bij ons boven kwantiteit. Vacatures voor assemblagewerk zijn daarnaast niet makkelijk in te vullen. Niet iedereen heeft de capaciteiten voor repeterend werk.”

“Voor de gedetacheerden is dit een werkplek waar ze zich veilig voelen en die stabiliteit biedt. Daardoor voelen ze zich goed, soms zelfs beter dan ooit. En wie met plezier werkt, levert kwaliteit. Een voordeel van detacheren is dat je snel kunt op- en afschalen. Dit laatste proberen we altijd te voorkomen. Continuïteit vinden we belangrijker, voor onszelf en voor de medewerkers.”

Samen
“Elk radartje in dit bedrijf is belangrijk. Er is voor ons geen onderscheid tussen de gedetacheerde en de vaste medewerkers. Zelf voelen ze dat ook zo. Net als iedereen wonen zij dus ons maandelijks bedrijfsoverleg bij.”

Tips
“Bij Spaarne Werkt Detacheren kennen ze ons bedrijf en de werkzaamheden. De mensen die ze voorstellen, passen daarbij. Naast het sollicitatiegesprek draaien we altijd een à twee weken proef. Normaal gesproken is de eerste indruk de beste indruk, maar daar ga ik niet alleen op af. Sommige mensen hebben gewoon wat meer tijd nodig voordat je hun kwaliteiten ziet. Wel let ik erop of de kandidaten enthousiast zijn en of ze de concentratie kunnen opbrengen die past bij de werkzaamheden.”

“Bij de teamsamenstelling letten we er op dat de medewerkers bij elkaar passen. Dat ze bijvoorbeeld uit zichzelf bijspringen als dat nodig is. De afdeling bestaat uit vier gedetacheerden en twee medewerkers die begeleiding bieden en meewerken. Daarnaast hebben we een flexibele schil van twee parttimers. Soms komen er zaken bovendrijven die even wat aandacht vragen. Ik zie dat niet als een probleem, meer als kleine haakjes en ogen. Dit gebeurt overal waar wordt gewerkt. We hebben goede begeleiders, ze zijn geduldig en inlevend.”

Zelfstandig
“Iedere assemblagemedewerker is zelf verantwoordelijk voor de werkzaamheden, zoals de order bekijken, de onderdelen daarvoor verzamelen, het monteren, testen van de configuratie, afmonteren, verpakken en verzendklaar maken. En wie meer kan, mag meer doen als de kans zich voordoet. Dat is een prettige afwisseling van het werk.”

Gelukkig
“Die verantwoordelijkheid, samen met het feit dat we geen onderscheid maken tussen vaste en gedetacheerde medewerkers, maakt dat iedereen zich gewaardeerd voelt. Ze werken met plezier en ze zijn trots op hun werk. Sommige medewerkers komen zo graag dat ze het weekend zien als een onnodige onderbreking van de werkweek.”

“Je ziet er mensen gelukkig van worden. Voor andere werkgevers is het beslist de moeite waard om Spaarne Werkt Detacheren eens uit te proberen. Ledverlichting is een duurzaam product en dat we dit ook sociaal maatschappelijk verantwoord kunnen produceren, is wel heel mooi.”

lumission-haarlem-spaarne-werkt-detacheren

Erik Ploem van Lumission (links) en gedetacheerde Michael van Hoof (foto: Judith Buijze-Cappon).

Bron: interview 2021

 

Laatste nieuws

Topprestatie: diploma voor Laura Doesburg

20 november 2024
Je hebt van die dagen waarop je getrakteerd wordt op de grootste glimlach van de wereld. Dit gebeurde bij de diploma-uitreiking van onze collega Laura Doesburg. Zij is gedetacheerd bij twee verschillende werkgevers, waaronder Cavex Holland, producent en leverancier...
Verhalen van medewerkers

Inclusief werkgeven, hoe doe je dat?

18 november 2024
Hoe kun je inclusief werkgeven in de praktijk brengen? Veel werkgevers willen wel, maar weten nog niet precies hoe. Daarom zijn de eerlijke verhalen van werkgevers die dit al succesvol doen, hartstikke interessant. Kijk en luister naar Motopp en...
Nieuws

And the winner is….. Motopp

15 november 2024
Het was tot het laatste moment spannend, maar de vakjury heeft beslist. Motopp is de winnaar van de Participatieprijs voor werkgevers in de Regio Zuid-Kennemerland 2024. Het Amsterdamse opleidingsbedrijf levert een opvallende en succesvolle bijdrage aan de integratie van...
Nieuws